10 ПРАВИЛА НА ЕФЕКТИВНИЯ ЛИДЕР

Споделете във :

В работата ползвате ума си в полза на стопанската организация, която ви я възлага, но не поставяйте емоциите си на заден план.

За да избегнем самозаблудата, за начало ще се съгласим, че в общ план ефективното лидерство е трудно за овладяване и практикуване изкуство. Това важи в още по-голяма степен в случай, че се стремите колегите и служителите ви да виждат във ваше лице обект за подражание и уважение, пораждащ импулсивно вдъхновение и желание за висока продуктивност.

По-долу представяме много добро описание на някои страхотни правила и идеи, които да ви бъдат от полза при оформянето ви като напълно завършен мениджър и водач в областта на стопанската дейност, с която сте се ангажирали. Вероятно някой от тях са познати и дори използвани в практиката, но други ще се окажат от полза по стръмния път, по който сте поели. В следващите редове ги формулираме и в известна степен анализираме.

  1. Нека действията ви служат за пример.

Важно е предприемачите, водачи на екипи от подчинени да подкрепят своите думи, наставления и правила с действия от своя страна. В случай, че очаквате коректност по отношение на времето и обстоятелствата показвайте с действия, че вие също никога не закъснявате за поет ангажимент, а при нужда дори имате готовност да подраните преди всички служители. Желаете ли всичко да е на високо професионално ниво, би следвало видът и ежедневното ви облекло да са на подобаващо високо ниво. За да избегнете негативна работна атмосфера се старайте да имате еднакви изисквания към служителите си и да се отнасяте с тях обективно. Целият работен ритъм в офиса ви и в цялата ви организация се дирижира от вашите действия, служещи за пример.

  1. Не бъдете надменни и високомерни.

Да бъдете шеф и да бъдете лидер не е едно и също нещо. На пръв поглед тези две ръководни позиции имат приблизително еднаква базова същност. Лидерът обаче, за разлика от шефа, е част от работния екип. Той води подчинените си, заемайки най-предна позиция на бойното бизнес поле, споделяйки позитивните, но и негативните резултати и емоции със хората, които работят за него. Той винаги има готовност да е от помощ на хората си, дори по отношение на извънработна тематика. Всъщност голямата популярност и блясък на водещия предприемач водят до по-малко предпоставки за доверие към него, в сравнение с проявата на искрена умерена скромност. Тя бива високо оценена освен от подчинените ви, а и от останалите икономически субекти, с които се сблъсквате в своето работно ежедневие и от отношенията с които до голяма степен зависи ефективния резултат от вашата собствена работа. Това са клиенти, дистрибутори, логистични партньори, посредници и др.

  1. Старайте се да оптимизирате комуникационните канали.

Този съвет в действителност не се отнася само за работния процес, а и за всички аспекти от живота ви. Оптимизирайки комуникационните си възможности вие ще подобрите в изключително високо степен крайната ефективност на всяка една цел, която си поставите. Просто говорете разбираемо и ясно с хората около вас. За да бъдете добър бизнес водач обаче трябва не само да полагате усилия да бъде чуто и осъзнато вашето послание, но и вие да имате важната способност да слушате внимателно хората, с които контактувате. Ефективната комуникация е двупосочен процес и трябва да се стремите към пълното му оптимизиране.

  1. Оптимизирайте работните си срещи.

Добре организирания бизнес лидер в никой случай не бива да си позволява да губи дори и най-малка част от ценното си време. Постарайте се времето ви да е разчетено удачно по време на работните срещи. Когато подчинените ви са се доказали с времето като отговорни и продуктивни, не губете своето и тяхното време с излишна обстоятелственост и ненужни обяснения. Бъдете директни, конкретни и ясни при формулирането на задачите им.

  1. Установете до къде се простират възможностите ви.

Дори и най-организирания и далновиден бизнес водач си има лимит. Запознайте се, посредством личния си опит и наблюдения, с границите на вашите възможности и поставяйте работните си цели на тази база. Ако вашия екип е достатъчно детайлно запознат с тези ваши характеристики, това ще бъде предпоставка за по-висока ефективност във вашата организация.

  1. Умело си изберете съветник.

Както практиката показва, всеки има какво да научи в своята сфера на работа, колкото и запознат да е с нейната материя. Ефективния бизнес водач е пределно наясно кога знанията му не са достатъчни и кога му е нужна помощ, както и от кого да я потърси. Няма индивид, който да е запознат с всичко и да няма нужда от допълнителна информация и съвет в някоя област. Един добре подбран ментор винаги би бил много полезен.

  1. Стремете се към спокойствие и хладнокръвие.

Често ни наставляват да не се поддаваме на излишна психологическа чувствителност в сферата на предприемачеството, но в процеса на работа имате постоянно допирна точка с повече или по-малко хора и е логично да се стремите към ефикасни контакти с тях. За да си изградите трайни и здрави работни взаимоотношения трябва да бъдете стабилен в емоционален план. Хората по принцип високо оценяват когато събеседникът им е склонен да гледа обективно на обстоятелствата, които се анализират и приема различните мнения и позиции. Умът работи заедно с емоциите за постигането на общите цели.

  1. Бъдете внимателни за предотвратими грешки.

Често грешките, които допускаме, могат да бъдат избегнати ако бъдем достатъчно внимателни и аналитични по отношение на миналите такива. Ако сте детайлно информирани за потенциалните фалове и факторите, които биха могли да ги предизвикат, то относително лесно ще можете да ги избегнете.

  1. Анализирайте опита на другите.

Който не се учи от грешките, които другите са допускали, рискува да ги повтори рано или късно. Всички сме запознати с много ефективно работещи световни предприемачи, но има още повече, които са банкрутирали по една или друга причина. Информирайте се за грешките, които те са допуснали и ги анализирайте подробно, за да може да извлечете поуката от техния опит. Посредством наученото ще можете да сте по-внимателни при взимане на управленски решения.

  1. Винаги се учете.

Истински ефективните бизнес водачи никога не спират да поемат нова информация и да я попиват, полагайки усилия винаги да се усъвършенстват. Тяхната логика изисква непрекъсната работа над подобряване на уменията и реагиране на нови цели и възможности. Съзнанието ви винаги трябва да работи като сензор за такива нови идеи и предприемачески опции.

4.7/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Други новини
10 отбора от Европа се класираха за Мондиал 2022. Вижте детайлите за баражите
Квалификациите от зона Европа за Мондиал 2022 в Катар вече приключиха. 10 отбора от Стария континент намериха място директно на
Мбапе и Холанд са все по-близо до Реал Мадрид
Трансферите на Килиан Мбапе и Ерлинг Холанд в Реал Мадрид са вече почти договорени – това твърди журналистът Едуардо Инда.
Барселона ще опита да привлече Салах през лятото
Противоречията между Ливърпул и Мохамед Салах относно продължаването на контракта на египтянина дават все повече поводи на водещите европейски клубове
Efbet
Efbet

Вземете своят начален бонус сега !

200 лева бонус от Ефбет

Winbet
Winbet

НАЧАЛЕН БОНУС СПОРТ!

200 лева от Winbet

Palms Bet
Palms Bet

Вземете своят начален бонус сега !

200 лева бонус от PalmsBet