От сезон 2021/2022: Без правило за гол на чужд терен в ШЛ, ЛЕ И Лигата на Конференциите

От сезон 2021/2022: Без правило за гол на чужд терен в ШЛ, ЛЕ И Лигата на Конференциите

Премахване на правилото за гол на чужд терен в Шампионска лига, Лига Европа и Лигата на конференциите – такова решение взе организационният комитет на Съюза на европейските футболни асоциации (UEFA).

Правилото се спира след 56 години прилагане

Въпросното правило се използва в надпреварите на УЕФА от 1965-та година, но от няколко години насам идеята за неговото премахване набра все по-голяма популярност в централата, чийто президент е словенецът Александър Чеферин, както и сред футболната общественост с основен мотив за недостатъчна справедливост за отборите в двубоите, в които то се прилага.

Оттук нататък: директно продължения при равенство

На база новите правила, по които ще се провеждат Шампионска лига, Лига Европа и новият европейски клубен турнир Лигата на Конференциите при победа, например, за отбор 1 като домакин в първия мач с 3:1 и успех за отбор 2 в ответния двубой с 2:0 и общ резултат от двете срещи 3:3, ще се преминава директно към продължения, а не както бе до сега – елиминация на отбор 1 поради попадението на чужд терен, което е реализирал противникът.

Според статистиката на УЕФА предимството на домакина вече не е толкова голямо в сравнение със 70-те

УЕФА събира статистика от последните близо 50 години, която показва сериозен регрес в победите на отборите домакини днес спрямо периода от началото на извадката – от 61% до 47%. При гостуващите отбори се наблюдава обратната тенденция – от 19% до 30%. При головете у дома и във визити ситуацията е подобна – от 2.02/0.95 средно на мач при домакинства и гостувания тогава, съотношението в наши дни се балансира до 1.59/1.15.

4.7/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Други новини
Марсилия е все още сред опциите за Валентин Антов
Изданието TMW твърди, че все още е на дневен ред евентуален трансфер на защитника на ЦСКА-София и националния отбор на
Собствениците на Efbet с официално становище по повод попадането им в разширения списък по
Фамилия Найденови, собственик на популярния български букмейкър Efbet, входира документи до четири национални институции по повод присъствието им в списъка,
Ново от Winbet: Специални пазари за европейското първенство
Winbet предлага поредния вълнуващ бонус за своите клиенти! В периода 08.06 – 11.07.2021 г. ще имате възможността да се възползвате