Бробет лимитед като превенция срещу монопола в хазартния бизнес

Бробет лимитед като превенция срещу монопола в хазартния бизнес

Защо най-голямата онлайн бетинг компания у нас ефбет е регистрирана в Малта? Има ли скандалният бизнесмен Васил Божков участие в дружеството собственик „Бробет лимитед“? Вижте какво научихме от Боян Найденов и Цветомир Найденов.

Цеките регистрират brobet limited, за да успеят да реализират обещаващите си амбиции

Братя Найденови, известни още като Цеките, са създатели на първата у нас платформа за онлайн залози. Тя е представена на пазара през 2006 година. По това време у нас все още няма процедура за регистрация на фирми, занимаващи се с онлайн хазартни дейности, така че лицензът е получен от членката на ЕС Малта. По това време това е обичайна практика. Доста бетинг компании в Европа получават лицензите си именно в островната държава.

През 2011 г. законовата рамка у нас е актуализирана и Държавната комисия по хазарта вече има регламент за лицензиране на онлайн букмейкъри. Компанията на Цеките е първата, която се възползва от него и получава първото разрешително за организиране на онлайн хазартни игри. Тогава платформата им се преименува от Балканбет, както се нарича по това време, на ефбет, както е известна днес.

Първоначално дружеството на Цеките се нарича „ефбет ООД“, но след като се сблъскват с нелоялна конкуренция и вмешателство на техни конкуренти в работата на държавните институции, контролиращи хазартния сектор у нас, братя Найденови основават „Бробет лимитед“. Регистрацията и седалището на фирмата се намира в Малта.

Защо не получиха лиценз в България 16 месеца от ДКХ

Какво обаче означава „нелоялна конкуренция“ в конкретния контекст? Боян Найденов припомни за случай от 2016 г., когато техният тогавашен съдружник в „Еврофутбол“ Васил Божков настоява да се присъедини и към онлайн бизнеса с efbet.

Цеките са партньори с Божков в „Еврофутбол“ от 1993 г., когато той се включва с мажоритарен дял в основаната от баща им Стефан Найденов компания. Когато през 2003 г. братята обсъждат идеята за онлайн бетинг сайт, те отново канят Божков за съдружник, но той категорично отказва, тъй като не смята, че начинанието има бъдеще. Цеките изграждат платформата сами, и когато през 2016 г. вече предприятието е доказано печелившо, Божков изявява желание да му бъде даден мажоритарен дял в него. За да получи желания дял, изнудва собствениците, използвайки влиянието си в Държавната комисия по хазарта (ДКХ). Тя бави тогавашен лиценз, за който кандидатстват Цеките с 16 месеца, при законов срок за отговор от два. „Срещнахме се с член на комисията, който в неофициален разговор ни каза: разберете се с Божков, това е приятелски огън“ – спомня си Цветомир Найденов.

Собствениците на ефбет са принудени да приемат условията на Божков и го включват в онлайн бизнеса. В тяхна полза обаче се произнасят малтийските институции. Тамошната хазартна комисия излиза със становище, че Васил Божков не отговаря на стандартите на Малта и не може да участва в търговско дружество на територията ѝ. Така фирмата „ефбет ООД“ остава без дейност.

Към момента компанията на Найденови, която ръководи бизнеса ефбет, се нарича „Бробет лимитед“ и е с адрес „Малта, Вила Ичанг“. Брандът е не само лидер сред родните оператори, но вече работи и зад граница. От 2017 г. efbet е на румънския бетинг пазар. През 2019 г. „Бробет лимитед“ получи лицензи и тази година ще стартира хазартна дейност в Италия, Испания и Сърбия. Цеките ръководят и верига от близо 50 казина.В различните направления на бизнеса им работят над 1800 служители.

В „Бробет лимитед“ братята нямат съдружници и не планират да имат. Планират обаче постигането на доста амбициозни цели за разширение и модернизиране на бизнеса, както и за законова борба с нелоялната конкуренция. Именно те бяха първите, които подадоха сигнали за данъчните измами на Васил Божков.

4.7/5

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *

Други новини
Собствениците на Efbet с официално становище по повод попадането им в разширения списък по
Фамилия Найденови, собственик на популярния български букмейкър Efbet, входира документи до четири национални институции по повод присъствието им в списъка,
Ново от Winbet: Специални пазари за европейското първенство
Winbet предлага поредния вълнуващ бонус за своите клиенти! В периода 08.06 – 11.07.2021 г. ще имате възможността да се възползвате
20.00 лв за 20.00 лв как да получите безплатен залог от Winbet за мачовете от Евро 2020
Евро 2020 вече започна, изненадващите резултати не закъсняха, но част от фаворитите свършиха своята работа в първия кръг на надпреварата.